pdf icon

MATH 15 SAMPLE QUESTIONS

The following questions are a small sample of the material covered in Math 15. You will find the answers at the bottom of the page. If you wish to print this sheet, click on the pdf icon to view a printable version.

For a sample of Math 20 questions click here or for Math 40 click here.



1. Simplify. \(20 \div 4(5)\)

A. \( 1 \) B. \( \dfrac{20}{9} \) C. \( 25 \) D. \( 10 \)



2. Simplify. \(3 - 8 - 12\)

A. \( -7 \) B. \( 99 \) C. \( -1 \) D. \( -17 \)



3. Simplify. \(8 - 100 \div 10(5) - 4\)

A. \( 0 \) B. \( 2 \) C. \( -46 \) D. \( -2 \)



4. Perform the indicated operation. Be sure your answer is in simplified form. $$2\dfrac{5}{8} \cdot \dfrac{16}{63}$$

A. \( \dfrac{2}{3} \) B. \( 2\dfrac{10}{63} \) C. \( \dfrac{42}{63} \) D. \( \dfrac{20}{63} \)



5. Perform the indicated operation. Write your final answer as a mixed number or whole number. $$\left(1\dfrac{3}{4} \cdot \dfrac{8}{21}\right) + \dfrac{1}{2}$$

A. \( 1\dfrac{2}{5} \) B. \( 1\dfrac{1}{6} \) C. \( 2 \) D. \( 4 \)



6. Perform the indicated operation. Write your final answer as a mixed number or whole number. $$\left(2\dfrac{1}{3} \cdot \dfrac{9}{28}\right) + \left(\dfrac{1}{5} \div \dfrac{3}{5}\right)$$

A. \( 1\dfrac{3}{7} \) B. \( 1\dfrac{1}{4} \) C. \( 97 \) D. \( 1\dfrac{1}{12} \)



7. Divide. Be sure your answer is in simplified form. $$\dfrac{x^{2}}{5} \div \dfrac{x^{4}}{10}$$

A. \( \dfrac{10}{5x^{2}} \) B. \( 2x^{2} \) C. \( \dfrac{2}{x^{2}} \) D. \( \dfrac{x^{6}}{50} \)



8. Divide. Be sure your answer is in simplified form. $$\dfrac{3x^{3}}{5} \div \dfrac{9x}{25}$$

A. \( \dfrac{27x^{4}}{125} \) B. \( \dfrac{5x^{4}}{3} \) C. \( \dfrac{5x^{2}}{3} \) D. \( \dfrac{5x^{3}}{3} \)



9. Divide. Be sure your answer is in simplified form. $$\dfrac{4x}{7} \div \dfrac{7}{x}$$

A. \(4 \) B. \( \dfrac{4x^{2}}{7} \) C. \( \dfrac{4}{49} \) D. \( \dfrac{4x^{2}}{49} \)



10. Solve.   \( 3(x - 2) = 2(x + 1) + 2 \)

A. \(x = 6 \) B. \(x = 9 \) C. \(x = 10 \) D. \(x = -2 \)



11. Solve.   \( -2(x - 4) = -3(x + 1) \)

A. \(x = 5 \) B. \(x = -11 \) C. \(x = 1 \) D. \(x = -\dfrac{1}{5} \)



12. Solve.   \( 5(x - 4) + 8 = -3(x + 2) \)

A. \( x = \dfrac{6}{8} \) B. \( x = \dfrac{11}{4} \) C. \( x = \dfrac{4}{3} \) D. \( x = \dfrac{3}{4} \)



13. Multiply.   \( (x + 1)(x - 2) \)

A. \( x - 2 \) B. \( x^{2} - 2 \) C. \( x^{2} - x - 2 \) D. \( x^{2} - 3x - 2 \)



14. Multiply.   \( (2x + 3)(3x - 4) \)

A. \( 6x^{2} + x - 12 \) B. \( 6x^{2} - 17x - 12 \) C. \( -11x - 12 \) D. \( 6x^{2} - 12 \)



15. Multiply.   \( (4x + 1)(4x - 1) \)

A. \( 16x^{2} - 1 \) B. \( 15x^{2} \) C. \( 8x^{2} - 1 \) D. \( 16x^{2} + 8x - 1 \)




Click here to see the answers
1. C   2. D   3. C   4. A   5. B   6. D   7. C   8. C   9. D   10. C   11. B   12. D   13. C   14. A   15. A  

Hide answers